De FIFA wil voor aanstaande dinsdag extra informatie krijgen van de Russische voetbalbond RFU over de schorsing van Emmanuel Frimpong.

De Ghanese middenvelder van FK Oefa stak in de competitiewedstrijd tegen Spartak Moskou zijn middelvinger op naar het publiek van de tegenstander, omdat hij naar eigen zeggen voor aap werd uitgemaakt en oerwoudgeluiden naar zijn hoofd kreeg.

Frimpong kreeg een rode kaart voor zijn gebaar. De RFU maakte woensdag bekend dat hij voor twee wedstrijden geschorst is en dat er geen sancties volgen tegen Spartak, omdat er geen racisme kon worden vastgesteld.

"We hebben geen directe verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in de Russische competitie, maar als de RFU onze hulp nodig heeft - en ik denk dat dat het geval is - dan kan de FIFA die geven", zei Federico Addiechi, hoofd duurzaamheid bij de wereldvoetbalbond, donderdag op een persconferentie in Sint-Petersburg.

"We hebben direct nadat we op 21 juli over de zaak hoorden contact gezocht met de Russische bond", vervolgde Addiechi, die vraagstukken rondom racisme in zijn takenpakket heeft.

"We hebben de RFU zeven dagen gegeven om meer informatie over de zaak te verstrekken, omdat we vinden dat het een prominente affaire is waar racisme mogelijk een rol in speelt en omdat het gebeurd is in het land waar in 2018 het WK plaatsvindt."

Grap

Frimpong meldde woensdag via Twitter dat hij geen problemen had met zijn schorsing vanwege zijn obscene gebaar, maar dat het "meer dan een grap" was dat de RFU geen bewijs voor racisme zou hebben gevonden.

De FIFA heeft de laatste jaren al vaker zijn zorgen uitgesproken over het racisme in Rusland. "Er moet nog veel werk worden verzet op dit gebied. Onder de huidige omstandigheden kunnen we daar geen WK hebben", zei voormalig vicevoorzitter Jeffrey Webb in maart van dit jaar.

Op zaterdag wordt er in Sint-Petersburg geloot voor de WK-kwalificatie.