Panama voelt zich bestolen na de controversiële uitschakeling in de nacht van woensdag op donderdag in de halve finale van de Gold Cup tegen Mexico (2-1 na verlenging).

"Ik ben trainer sinds 1987 en dit heb ik nog nooit meegemaakt", foeterde bondscoach Hernan Dario Gomez na het duel in Atlanta. "Tijdens de wedstrijd dacht ik erover om afscheid te nemen van het voetbal, want dit was vreselijk. Dit was diefstal."

Panama stond lang op voorsprong in de Georgia Dome. Pas in blessuretijd kwam Mexico op gelijke hoogte via PSV'er Andrés Guardado, die een strafschop benutte. De penalty werd gegeven na een vermeende handsbal van Roman Torres en kon door Panamese protesten pas na tien minuten genomen worden.

In de verlenging besliste Guardado de wedstrijd nadat de Amerikaanse scheidsrechter Mark Geiger 'El Tri' nog een strafschop gaf.

"Er stonden twee goede teams op het veld. De Mexicaanse ploeg heeft ook niks te maken met wat er gebeurd is, maar je kunt een finale niet op deze manier beschadigen", doelde Gomez op de komende eindstrijd tussen Mexico en Jamaica. "Dit beschadigt het toernooi, het spektakel en de schoonheid gaan verloren."

Missen

Guardado gaf tegen de Mexicaanse televisie toe dat hij zich bezwaard voelde bij het nemen van de eerste penalty. "Ik heb er even aan gedacht om 'm expres te missen. Maar je moet ook professioneel zijn."

Spits Luis Tejada van Panama, die in de 25e minuut een rode kaart kreeg voor een vermeende slaande beweging richting oud-PSV'er Francisco 'Maza' Rodriguez, stelde na afloop dat hij vond dat Guardado naast had moeten schieten. "Daar had hij meer mee gewonnen dan door de strafschop raak te schieten."

De aanvaller gaf ook aan dat zijn team eraan twijfelt of ze naar Philadelphia wil reizen om daar zaterdag het duel om de derde plaats met de VS te spelen.

De Panamese ploeg liet na de wedstrijd duidelijk merken wat ze van de CONCACAF, de overkoepelende bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, vond. Het team poseerde voor een foto op Twitter met een spandoek waarop "CONCACAF dieven" en "corrupt" stond.