Andrés Guardado heeft Mexico woensdag met twee benutte strafschoppen een ticket voor de finale van de Gold Cup bezorgd, de Noord- en Midden-Amerikaanse versie van het EK.

De achtste finalist van het voorbije WK schakelde Panama uit in Atlanta: 2-1.

PSV'er Guardado maakte in de negende minuut van de blessuretijd de gelijkmaker vanaf elf meter en sloeg vervolgens in de vijftiende minuut van de verlenging nogmaals toe uit een penalty.

De eerste strafschop werd toegekend na een vermeende handsbal van Roman Torres. Pas na tien minuten van Panamese protesten kon Guardado aanleggen.

Panama was in de 56e minuut op voorsprong gekomen via Torres. Op dat moment speelde de formatie van bondscoach Hernan Dario Gomez al een half uur met tien man door een rode kaart van Luis Tejada.

Bij Mexico viel FC Twente-speler Jesus Corona in de zestigste minuut in. Guardado speelde de hele wedstrijd mee.

Jamaica

In de finale stuit Mexico zondag op Jamaica, dat zeer verrassend de Verenigde Staten met 2-1 versloeg.

Darren Mattocks kopte de underdog na 31 minuten op voorsprong, waarna Giles Barnes met een rake vrije trap de score enkele minuten later verdubbelde.

Michael Bradley verkleinde vlak na de hervatting de Amerikaanse achterstand, maar de gelijkmaker bleef uit voor de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann.

"Natuurlijk is het team teleurgesteld'', zei Klinsmann. ''Dat geldt ook voor de fans. We hadden zondag dolgraag in de finale gestaan, maar we maakten de kansen niet af.''

AZ-spits Aron Johannsson werd na 73 minuten gewisseld door Klinsmann.