Jeffrey Gouweleeuw is de nieuwe aanvoerder van AZ. De 24-jarige verdediger is de opvolger van Nemanja Gudelj, die naar Ajax is vertrokken.

"Omdat ik het al had zien aankomen, had ik er zelf ook al over nagedacht", aldus Gouweleeuw woensdag op de website van AZ.

"We hebben ideeën uitgewisseld: hoe denkt hij over een aanvoerder, hoe denk ik erover. Dat kwam goed overeen met elkaar. En uiteraard vroeg hij of ik het wilde en daar heb ik ja op gezegd", doelt de Noord-Hollander op coach John van den Brom.

Gouweleeuw stapte in 2013 over van Heerenveen en staat nog tot medio 2018 onder contract bij de Alkmaarders. Hij ziet in zijn nieuwe rol een grote uitdaging. "Onze groep is zó jong, dat heb ik nog nooit meegemaakt. In mijn begintijd bij Heerenveen was ik de enige jongen onder de twintig, terwijl de rest ouder dan 25 jaar was."

"Nu is het bijna zeldzaam als je nog een jongen van dertig in je team hebt. Ik probeer een voorbeeld te zijn voor de jonge jongens. Ik denk dat ik daar vorig jaar al mee ben begonnen."