Voorzitter Sepp Blatter heeft maandag op een persconferentie van de FIFA in Zürich nieuwe hervormingen aangekondigd binnen de bond.

Er komt een comité van elf mensen dat de hervormingen gaat opstellen en doorvoeren. "Van die elf zal één de coach zijn", zei Blatter. "Wie die coach wordt, moet nog bepaald worden."

De 79-jarige Zwitser, die in februari afscheid neemt als voorzitter, vertelde verder dat er uitgebreidere integriteitscontroles komen voor leden van het dagelijks bestuur en dat de maximale zittingstermijn van de bestuursleden wordt beperkt.

Ook is het de bedoeling dat salarissen en vergoedingen van bestuursleden in de toekomst openbaar worden gemaakt. Vragen over zijn eigen inkomen als FIFA-preses wimpelde hij echter opnieuw af.

Tsunami

Blatter ging ook in op de periode die is verstreken sinds 27 mei, toen zeven vooraanstaande FIFA-officials werden opgepakt op verdenking van omkoping en fraude.

"Ik ben blij dat ik hier sta, want dat betekent dat ik nog leef. De golven van de tsunami die over de FIFA heen is gekomen hebben mij niet geraakt."

Na de arrestaties werd Blatter herkozen als voorzitter, maar enkele dagen later kondigde hij alsnog zijn afscheid aan. "In voetbaltermen speelde ik de bal buiten de lijnen om iets tot stoppen te brengen. Ik moest iets heel speciaals doen. Maar ik ben nog altijd de herkozen president en ben blij dat ik hier nu ben."

Op vragen over de lopende juridische zaken tegen de FIFA-officials wilde Blatter niet ingaan. "Ik kan alleen zeggen dat ik niet verantwoordelijk ben voor het morele besef van FIFA-leden die ik niet heb gekozen."

Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini zei na afloop blij te zijn met de aangekondigde hervormingen binnen de FIFA.  ''Dit is een belangrijke stap'', aldus de Fransman in een persverklaring.

De 60-jarige Platini wordt als de belangrijkste kandidaat gezien om Blatter op te volgen. Volgens de BBC is hij door een meerderheid van de internationale bonden gevraagd om zich kandidaat te stellen de verkiezing op 26 februari.

Platini zou zeker zijn van de steun van de bonden van Europa (UEFA), Noord-Amerika (CONCACAF), Zuid-Amerika (CONMEBOL) en Azië (AFC).

Na de FIFA-vergadering liet Platini nog niet uit over zijn plannen en ambities. ''We moeten de FIFA hervormen en dat moeten we nu doen'', betoogde hij.

''We hebben nu een concrete datum en dat betekent dat we ons op nieuw leiderschap kunnen verheugen, die met zekerheid nieuwe ideeën en oplossingen zal aandragen.''