De persconferentie van de FIFA met voorzitter Sepp Blatter is maandag verstoord door de Britse komiek Simon Brodkin.

Op het moment dat de 79-jarige Zwitser het woord wilde gaan voeren in de zaal in Zürich kwam Brodkin het podium op. Hij gooide valse dollarbiljetten naar Blatter en riep: "Namens Noord-Korea 2026."

Brodkin maakte daarmee een duidelijke verwijzing naar de vele omkoop- en fraudeschandalen bij de FIFA. Na enkele seconden was de beveiliging op het podium om Brodkin, die gekleed was als zijn alter ego Lee Nelson, af te voeren.

De FIFA stelde de persconferentie na het incident enkele minuten uit. "Eerst moeten we dit schoonmaken", zei Blatter. 

Nadat FIFA-medewerkers de valse bankbiljetten hadden opgeruimd, keerde Blatter terug in de zaal. Met een grapje keek hij nog even terug op het incident. ''Ik heb net met mijn overleden moeder gebeld. Ze zei tegen me: maak je niet druk, het is niet meer dan een gebrek aan opvoeding.''

Opvolger Blatter

De persconferentie van Blatter volgde op de vergadering van maandag het het uitvoerend comité van de FIFA. In die vergadering werd besloten dat de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA op vrijdag 26 februari 2016 zal zijn.

De 209 leden van de wereldvoetbalbond kiezen op die vrijdag in februari op een buitengewoon congres wie de opvolger wordt van de 79-jarige Blatter

Eind mei waren er ook al verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap. Blatter versloeg toen prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië en werd voor de vierde keer herkozen.

Vier dagen later kondigde de Zwitser alsnog zijn afscheid aan. Hij blijft in functie tot zijn opvolger gekozen is.