De verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA is vastgesteld op vrijdag 26 februari 2016. De 209 leden van de wereldvoetbalbond kiezen dan op een buitengewoon congres  wie de opvolger wordt van Sepp Blatter.

De datum is maandag gekozen bij een vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA in Zürich. Het was al bekend dat de verkiezing eind dit jaar of begin volgend jaar zal zijn.

Eind mei waren er ook al verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap. Blatter versloeg toen prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië en werd voor de vierde keer herkozen.

Vier dagen later kondigde de 79-jarige Zwitser alsnog zijn afscheid aan. Hij blijft in functie tot zijn opvolger gekozen is.

Op een persconferentie na de vergadering benadrukte Blatter dat hij niet herkiesbaar zal zijn in februari. De afgelopen maanden was daar nog lichte twijfel over.

"Ik ben benieuwd wie het wordt", zei Blatter, die daarbij vertelde dat hij zijn vroegere werk als journalist weer wil oppakken. "En dan wil ik voor de radio gaan werken, want dat is het meest populaire medium dat 24 uur per dag uitzendt."

Platini

Twee personen hebben inmiddels aangekondigd zich wel kandidaat te gaan stellen voor de verkiezing. Het gaat om Musa Bility, de voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, en de Braziliaanse oud-topvoetballer Zico.

Maandag meldde de BBC dat diverse internationale bonden willen dat ook UEFA-preses Michel Platini zich kandidaat stelt.

De 60-jarige Fransman zou zeker zijn van de steun van de bonden van Europa (UEFA), Noord-Amerika (CONCACAF), Zuid-Amerika (CONMEBOL) en Azië (AFC).

Volgens de Franse krant L'Equipe beslist Platini binnen nu en tien dagen of hij een poging doet om Blatter op te volgen.