UEFA-voorzitter Michel Platini wil in september overleg voeren met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, over maatregelen die het vrije verkeer van voetballers binnen de Europese Unie beperken.

Dat kondigt de 60-jarige Fransman aan in een interview met World Soccer. Het is Platini een doorn in het oog dat een select aantal topclubs elke zomer voor miljoenen aan versterkingen haalt.

"Door het Bosman-arrest zijn de vedettes niet meer verspreid over meerdere teams", analyseert de bestuurder.

"Vroeger waren er bijvoorbeeld in Spanje veel teams die meededen om de titel: Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Valencia en nog een paar clubs. Nu gaat het steeds tussen dezelfde ploegen. Momenteel is het mogelijk om de beste spelers ter wereld in één elftal te hebben, die kans moet kleiner worden."

Tijdens de voorbije edities van de Champions League kwamen steeds dezelfde clubs bovendrijven wanneer de prijzen werden verdeeld.

"Tegenwoordig zijn er enkele grote clubs met veel geld die alle spelers kunnen kopen. Maar het Europese voetbal bestaat niet uit twee of drie clubs."

Platini gaat niet specifiek in op zijn ideeën, maar elke maatregel die hij zou willen voorstellen om de in zijn ogen negatieve trend te doorbreken stuit al snel op regelgeving van de Europese Unie.

Opleiding

Platini, die vermoedelijk op korte termijn bekendmaakt of hij Sepp Blatter op wil volgen als FIFA-voorzitter, vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat clubs een bepaald aantal zelf opgeleide spelers in de selectie hebben.

Momenteel zijn clubs die in Europese competities uitkomen verplicht om acht zogeheten 'homegrown-spelers' in de selectie te hebben.

Dat zijn voetballers die tussen hun vijftiende en 21e minimaal drie jaar aangesloten bij een club uit het betreffende land hebben gespeeld. Als het aan Platini ligt, wordt het aantal zelf opgeleide spelers in selecties verhoogd.