De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Russische bond RFU om opheldering gevraagd over het racistische incident dat vrijdag plaatsvond bij het duel tussen Spartak Moskou en Oefa.

Fans van de Moskovieten scholden de Ghanese speler Emmanuel Frimpong van Oefa uit voor aap en maakten oerwoudgeluiden. Frimpong was daar niet van gediend en stak zijn middelvinger op naar het publiek. Dat kwam hem op een rode kaart te staan.

"We hebben recentelijk onze strijd tegen discriminatie opgeschroefd, met de introductie van een nieuw systeem dat racisme moet monitoren voor de kwalificaties voor het WK in 2018'', aldus een verklaring van de FIFA.

"We zijn van mening dat het organiseren van een WK een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt als het gaat om het uitbannen van racisme.''

Rusland organiseert het WK in 2018. Frimpong vroeg zich vrijdag na afloop van het duel af hoe dat mogelijk is. "Ik krijg straf omdat ik word uitgescholden en gediscrimineerd. Toch gaan we een WK houden in dit land, waar straks Afrikanen komen voetballen?'', vroeg hij zich hardop af op Twitter.