Joël Veltman merkt dat de concurrentie bij Ajax is toegenomen in vergelijking met het teleurstellende vorige seizoen.

"Vorig jaar kon je nog weleens denken: ik speel volgende week gewoon. Maar dat is nu voorbij. Het is echt vechten voor je plekkie in deze voorbereiding", aldus Veltman.

De 23-jarige verdediger kreeg deze zomer onder meer Mitchell Dijks, Nemanja Gudelj en de ervaren John Heitinga erbij als medespeler. Ajax lijkt daardoor letterlijk en figuurlijk "breder" geworden.

"De selectie is meer verschillend. Het is een goede combinatie. Vorig jaar hadden we allemaal jonge spelers die uitstekend konden voetballen, maar soms heb je wat meer power nodig. En dat hebben we nu."

"Daarom heb ik ook het gevoel dat we een heel mooi seizoen tegemoet gaan. Als je me nu vraagt of we kampioen dan zeg ik ja. Dat gevoel heb ik echt."

Dat goede gevoel berust ook op het veldspel van Ajax. Veltman vindt dat Ajax daarin verder is dan een jaar geleden in de voorbereiding. "Toen was het positiespel verzorgd, maar de dreiging en de diepte ontbrak. De bal moet en gaat nu sneller naar voren. Dat kon je vrijdag tegen Wolfsburg al zien."

Tip

In die oefenwedstrijd tegen de nummer twee van het afgelopen Bundesliga-seizoen vormde Veltman het centrale verdedigingsduo met Jairo Riedewald, die de opvolger lijkt te worden van de naar Sampdoria vertrokken Niklas Moisander.

"Dat ging wel lekker. Jairo heeft grote stappen gezet. Hij heeft snelheid en won een paar kopduels van Bas Dost. Qua sprongkracht zit het dus ook wel goed. En in de opbouw merk ik dat hij in het verleden ook op het middenveld heeft gespeeld. Hij ziet de optie naar voren."

De pas 18-jarige Riedewald krijgt van trainer Frank de Boer vooralsnog de voorkeur boven de 31-jarige Heitinga. Veltman merkt echter wel dat er binnen Ajax wat veranderd is door de komst van de 87-voudig international.

"Hij laat zich gelden met al zijn ervaring, zowel binnen als buiten het veld. Of we dat vorig seizoen gemist hebben? Vooral buiten het veld. Ik denk dat jonge jongens sneller iets aannemen van zo'n ervaren speler. Hij heeft elk wedstrijdmoment al duizend keer meegemaakt. Dus als hij met een tip komt dan luister je zeker."