Jaïro Riedewald vormde vrijdagavond in de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg (1-1) samen met Joël Veltman het hart van de verdediging van Ajax. De 18-jarige verdediger lijkt een basisplaats te hebben afgedwongen in het team van trainer Frank de Boer.

"Dat ik basisspeler ben staat volgens mij nog helemaal niet vast, maar het is wel mijn doelstelling voor dit seizoen", zegt Riedewald in gesprek met NU.nl. "Ik wil laten zien dat ik er klaar voor ben."

De geboren Haarlemmer hield zich vrijdag goed staande tegen de nummer twee van het afgelopen Bundesliga-seizoen. In de eerste helft oogstte hij zelfs applaus in de Arena toen hij met een sliding een counter van Wolfsburg onschadelijk maakte.

"Ja, dat was een goede ingreep. Ik zit ook lekker in m'n vel en dan krijg je meer zelfvertrouwen. Ik kom wat meer uit m’n schulp. Dat is een lekker gevoel wat ik zo lang mogelijk probeer vast te houden."

Persoonlijkheid

Door de basisplaats van Riedewald lijkt de teruggekeerde John Heitinga voorlopig op de bank te moeten beginnen. Ondanks het feit dat de 31-jarige Heitinga 87 interlands en een WK-finale voor Oranje speelde, vindt Riedewald het niet raar dat hij de voorkeur krijgt.

"Natuurlijk heeft hij veel voor het Nederlands elftal gespeeld, maar ik wil ook interlands spelen en ik moet toch ergens beginnen. Misschien speel ik dit seizoen samen met hem en misschien moet ik af en toe op de bank plaatsnemen, dat vind ik geen probleem. Ik leer sowieso van hem, of hij nou wel of niet speelt."

"Met hem komt een echte persoonlijkheid binnen, dat zie je ook in z'n coaching en z'n spel. Ook buiten het veld geeft hij veel tips. Aan zijn stemgeluid hoor je al dat hij een leider is."

Verbeterd

Het afgelopen seizoen speelde Riedewald ook met enige regelmaat op het middenveld of op de linksbackpositie. Dat wordt dit seizoen waarschijnlijk anders.

"Ik focus me nu op de positie links centraal achterin. Misschien maak ik later een stap naar het middenveld, maar daar kijk ik nu nog niet naar. Ik vind mezelf links centraal het beste, daar heb ik ook mijn hele jeugd gespeeld. Ik houd er wel van om me met de aanval te bemoeien."

Dat Ajax afgelopen seizoen veel kritiek kreeg op het vertoonde spel, is ook Riedewald niet ontgaan. Maar hij ziet deze voorbereiding vooruitgang bij de Amsterdammers. "We zetten nu iets hoger druk, zijn wat feller en gretiger. Jasper Cillessen is een hele goede keeper en hij kan goed meevoetballen, maar we willen zo min mogelijk op hem terug spelen en juist meer vooruit spelen. Dat is waar Ajax voor staat."

"De nieuwe assistent-trainer Orlando Trustfull is veel bezig met beelden en hoe we druk moeten zetten. We spelen nu met de punt naar voren en het is allemaal wat aanvallender dan vorig jaar. We hebben ons op dat gebied verbeterd."