AZ-trainer John van de Brom moest na de loting voor de derde voorronde van de Europa League beamen dat hij weinig weet van opponent Istanbul Basaksehir.

"Gelukkig bestaat er tegenwoordig Google en kun je snel wat opzoeken", is de eerste reactie van de coach op de clubsite van de Alkmaarders.

"Ik heb gezien dat het een ploeg op leeftijd is. De jongste verdediger is 28 en de oudste 33. De ploeg heeft dus in ieder geval de nodige ervaring en die heeft AZ niet. Wij hebben keihard geknokt om Europees voetbal te halen."

Van den Brom, die in zijn eigen actieve loopbaan nog een jaar speelde bij Istanbulspor, verwacht een fysiek sterke tegenstander. "Daar moeten wij het zeker niet van hebben. We zullen van onze eigen kwaliteiten moeten uitgaan en voetballend het verschil moeten maken. Het wordt hoe dan ook een zware dobber."

Istanbul Basaksehir eindigde afgelopen seizoen verrassend als vierde in Turkije, achter de traditionele top drie bestaande uit Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas. De club won afgelopen zaterdag nog een oefenwedstrijd van FC Volendam (3-1) en speelde in de voorbereiding op het komende seizoen gelijk tegen Anderlecht (0-0).

De winnaar van de dubbele ontmoeting strijdt in de vierde voorronde voor een plaats in de groepsfase van de Europa League, waarvoor bekerwinnaar FC Groningen al geplaatst is.