Vitesse neemt het in de derde voorronde van de Europa League op tegen Southampton, de club van trainer Ronald Koeman. AZ werd gekoppeld aan Istanbul Başakşehir, zo wees de loting vrijdag uit in Nyon.

Voor Koeman betekent de wedstrijd tegen Vitesse een terugkeer op bekende grond. Hij zette er in het seizoen 2000-2001 zijn eerste schreden als hoofdtrainer op het hoogste niveau.

Southampton nam eerder deze week Jordy Clasie over van Feyenoord. Verder staan er met Graziano Pellè, Dusan Tadic, Maarten Stekelenburg, Cuco Martina en Maya Yoshida nog vijf voormalig eredivisiespelers onder contract.

De technische staf van de Arnhemse club kan Southampton zaterdag al aan het werk zien wanneer de Engelsen tegen FC Groningen oefenen. Southampton speelt donderdag bovendien nog een vriendschappelijk duel met Feyenoord in De Kuip.

"Het is een mooie loting, een prachtig affiche'', luidt de eerste reactie van Vitesse-coach Peter Bosz. "We spelen tegen een mooie club uit een groot voetballand.''

FC Groningen

Southampton werd afgelopen seizoen zevende in de Premier League. AZ-opponent Başakşehir finishte als vierde in Turkije. Vitesse lootte relatief zwaarder omdat de formatie van trainer Peter Bosz geen beschermde status genoot.

De wedstrijden worden op 30 juli en 6 augustus gespeeld. Vitesse begint met een uitduel, AZ speelt eerst thuis.

De winnaar van het tweeluik strijdt in de play-offs om een plaats in de groepsfase van de Europa League, waarvoor bekerwinnaar Groningen al geplaatst is.