De FIFA is van plan enkele regels te veranderen voor landen die zich kandidaat willen stellen voor het organiseren van een WK.

Volgens de BBC hoeven kandidaat-organisatoren voortaan niet meer te investeren in ontwikkelingsprojecten in andere landen. Deze verplichting zou corruptie in de hand werken.

Verder komen landen in de toekomst alleen nog maar in aanmerking voor de organisatie van het WK als ze voldoen aan de standaard van de Verenigde Naties betreffende mensenrechten in het algemeen en arbeidsrechten in het bijzonder.

Organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International zijn uitermate kritisch op hoe Qatar, in 2022 de organisator van het WK, omgaat met de omstandigheden waaronder arbeiders moeten werken.

Nog voor de arrestaties van de FIFA-officials eind mei - die de aanzet vormden tot de hervormingen - had de FIFA al besloten het toewijzen van WK's in de toekomst over te laten aan het congres (209 landen) in plaats van het uitvoerend comité, het selecte gezelschap invloedrijke FIFA-bestuurders.

WK 2026

Het 'bidproces' voor het WK 2026 is al uitgesteld door de FIFA om enkele hervormingen door te kunnen voeren.

Momenteel onderzoeken zowel de FBI als Zwitserse autoriteiten de toewijzing van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022.

De verwachting is dat de FIFA maandag verder vergadert over de nieuwe regels. De top van de wereldvoetbalbond is dan bij elkaar om onder meer te bespreken wanneer het buitengewone congres plaatsvindt.

Op dit congres wordt de opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter gekozen.