Frank de Boer is in de voorbereiding van Ajax scherper op de discipline in zijn selectie. De trainer vindt dat hij de spelers vorig seizoen te veel vrijheid gaf.

"Het gaat erom dat spelers zich bewust worden van wat het profbestaan allemaal inhoudt. Ik wil ze daarin verantwoordelijkheid geven, maar af en toe hebben ze toch een duwtje in de goede richting nodig", aldus De Boer donderdag op de website van Ajax.

Verschil met vorig jaar is bijvoorbeeld dat de spelers eerder op de club moeten zijn. "Als we om 10.30 uur trainden, moesten ze om 09.30 uur binnen zijn. Veel spelers waren er dan ook pas om 09.30 uur."

"Ze moesten dan nog eten, waardoor ze niet optimaal voorbereid op het trainingsveld konden staan. Dit seizoen moeten de spelers daarom om 09.00 uur op de club zijn, want dan kunnen ze eventueel nog even iets extra's doen op het veld."

"En het gaat bijvoorbeeld ook om het zelf halen van spullen die nodig zijn voor de training. Even die verantwoordelijkheid nemen,  de discipline hebben. Vorig jaar heb ik de spelers te veel ruimte gegeven om ergens onderuit te komen. Dat zal nu niet meer gebeuren."

De Boer noemt Mitchell Dijks als voorbeeld van een speler die het heeft opgepikt. "Ik heb hem de aspecten van het profbestaan vroeger vaak voorgelegd. Toen was ik misschien een zeur in zijn ogen. Nu zegt hij: ik begrijp wat je bedoelde. Dat besef moet er zijn."

Champions League

De 22-jarige Dijks, die na twee seizoenen bij sc Heerenveen en Willem II is teruggekeerd bij Ajax, is een van de nieuwe aankopen die momenteel met Ajax op trainingskamp is in het Overijsselse De Lutte. De Boer merkt dat door nieuwe spelers als Dijks en ook John Heitinga en Nemanja Gudelj het niveau omhoog is gegaan.

"Het ziet er goed uit. De concurrentie is moordend, bijna elke positie is dubbel bezet. Dat moet ook als je elkaar kwalitatief beter wilt maken. Het niveau waarmee we gestart zijn was vrij hoog."

Ajax moet er ook snel staan dit seizoen, omdat over een kleine twee weken al de eerste wedstrijd wacht in de derde voorronde van de Champions League. Vrijdag oefent de ploeg van De Boer nog in de Arena tegen VfL Wolfsburg.

"Wolfsburg wordt een goede test. Veel spelers zullen negentig minuten spelen en weten dan hoe ze er fysiek voorstaan. Daarna hebben we nog een oefenduel met Saint-Étienne en dan moeten we er staan."

De loting van Ajax voor de derde voorronde van de Champions League is vrijdag vanaf 12.00 uur in het Zwitserse Nyon.