Zwitserland heeft de eerste van de zeven van omkoping en fraude verdachte FIFA-officials uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij is woensdag in Zürich overgedragen aan Amerikaanse politieagenten.

Dat meldt de Zwitserse justitie donderdag.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om vicevoorzitter Jeffrey Webb, die heeft besloten om zich niet meer te verzetten tegen de uitlevering. De verwachting is dat de andere zes snel zullen volgen.

De officials werden in mei aan de vooravond van de voorzittersverkiezing bij de FIFA opgepakt in Zürich. Daar zitten ze vast, in afwachting van hun uitlevering.

Het gaat naast Webb (die afkomstig is uit de Kaaimaneilanden) om de Costa Ricaan Eduardo Li, de Uruguayaan Eugenio Figueredo, de Venezolaan Rafael Esquivel, de Braziliaan José Maria Marin, Julio Rocha uit Nicaragua en Costas Takkas, een Griekse Brit.

Warner

In totaal klaagde de Amerikaanse justitie veertien mensen aan. Andere prominente namen zijn die van Jack Warner en Nicolas Leoz, die eind mei beiden niet in Zürich waren.

Warner, die deel uitmaakte van het invloedrijke uitvoerend comité van de FIFA, werd in 2011 al door de FIFA op non-actief gesteld na beschuldigingen over corruptie. Leoz vertrok in 2013 bij de FIFA. Ook de Paraguayaan zat in het uitvoerend comité.

Twee dagen na de arrestesties op 27 mei in Zürich werd de 79-jarige Blatter voor de vierde keer herkozen als voorzitter van de FIFA. Hij kreeg veel meer stemmen dan zijn enige tegenkandidaat de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, maar kondigde op 2 juni alsnog zijn vertrek aan.

"Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig," zei Blatter, die desondanks benadrukt dat hij niets met de misstanden binnen de FIFA te maken heeft.

Waarschijnlijk zal begin 2016 bij een nieuwe verkiezing de opvolger van Blatter gekozen worden.