Xavi verwijt de clubleiding van Real Madrid een gebrek aan respect voor Iker Casillas. De 34-jarige doelman maakte afgelopen weekeinde bekend dat hij de Spaanse topclub verruilt voor FC Porto.

"Het kan niet zo zijn dat Spaanse atleten die hun naam hebben gevestigd niet genoeg respect krijgen, dat mensen lijken te zijn vergeten wat ze hebben gedaan voor hun sport", schrijft Xavi in de Spaanse krant La Vanguardia.

"In plaats daarvan wordt ingezoomd op hun zwakke punten. Met Rafael Nadal gebeurt het ook."

Zelf maakte Xavi eerder dit jaar zijn vertrek bij FC Barcelona bekend. De 35-jarige middenvelder kreeg een speciale afscheidsbijeenkomst voordat hij overstapte naar het Qatarese Al Sadd.

Casillas werd maandag tijdens een ceremonie uitgezwaaid in Bernabéu.

Voorzitter Florentino Perez van Real laadde de verdenking op zich die bijeenkomst pas te hebben georganiseerd nadat fans klaagden dat de club te weinig stil stond bij het vertrek van de doelman die ruim anderhalf decennium deel uitmaakte van de selectie en liefst achttien prijzen won.

Nare smaak

"Ik ken Casillas al sinds 1997, toen we samen deelnamen aan het WK onder-17 in Egypte. Iker was toen een goed persoon en is dat nog steeds", aldus Xavi. "Daarom houd ik een nare smaak over aan de recente gebeurtenissen. De afgelopen jaren had hij er gewoon minder plezier in. Hij leek zelfs verbitterd. Ik denk dat iedereen in dit land hierover zou moeten nadenken."

Xavi weet zeker dat Casillas nog enkele goede jaren voor zich heeft. "Hij speelde de afgelopen periode gewoon met veel druk. Elke wedstrijd weer moest Iker bewijzen dat hij een topkeeper is. Bij FC Porto kreeg hij een heldenonthaal. Kennelijk wordt hij buiten Spanje meer gewaardeerd."