Georginio Wijnaldum heeft zaterdag zijn transfer van PSV naar Newcastle United afgerond. De middenvelder tekent een vijfjarig contract bij de Premier League-club.

Dat meldt zowel PSV als Newcastle United op de clubsite. Met de transfer zou een bedrag van ongeveer twintig miljoen euro gemoeid zijn. Wijnaldum had nog een contract tot 2018 in Eindhoven.

De 24-jarige Oranje-international mocht vrijdagochtend het spelershotel van de Brabanders verlaten om persoonlijk te onderhandelen met 'The Magpies', die al dicht bij een akkoord waren met PSV.

Wijnaldum doorstond vervolgens de medische keuring bij de club van manager Steve McClaren en vertrekt nog dit weekeinde naar de Verenigde Staten voor een trainingskamp met zijn nieuwe werkgever.

"Ik ben enorm blij om een speler van Newcastle United te zijn", reageert de Rotterdammer. "Ik was toe aan een volgende stap en deze club wilde me erg graag hebben, dus ik prijs me gelukkig."

"De club heeft een geweldig stadion en fantastische fans. Ik wil hier zo snel mogelijk spelen om de sfeer te proeven en de supporters te horen. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

'Fantastisch persoon'

"Wij raken helaas een geweldige voetballer en een fantastisch persoon kwijt, maar we gunnen Georginio deze stap van harte", reageert technisch manager Brands van PSV. "Hij vertrekt als aanvoerder van een kampioensploeg, dat is iets waar wij en hij trots op mogen zijn."

McClaren kent de negentienvoudig international nog uit zijn tijd in de eredivisie als trainer van FC Twente. "Dit is een grote transfer voor de club. Hij legt een hoop energie en snelheid in zijn spel. Hij is een technische speler die als box-to-box-middenvelder kan spelen, maar ook goals kan maken", zegt McClaren.

Wijnaldum speelde in de jeugd van Sparta en Feyenoord en debuteerde in 2007 in het eerste elftal van de veertienvoudig landskampioen. In de zomer van 2011 verkaste hij naar PSV, waarmee hij afgelopen seizoen beslag legde op de landstitel.

Op St. James' Park treft Wijnaldum liefst vier landgenoten: Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong. Newcastle eindigde afgelopen seizoen teleurstellend vijftiende in de Premier League.

PSV zag eerder deze transferperiode al Memphis Depay naar Manchester United vertrekken voor een bedrag van zo'n dertig miljoen euro. De Zweed Oscar Hiljemark staat bovendien op het punt het Philips Stadion te verruilen voor Palermo.