Albanië krijgt alsnog de zege toegekend van het EK-kwalificatieduel met Servië. De internationale sportrechtbank CAS vindt dat het niet aan de Albanezen, maar aan de Serviërs te wijten is dat de wedstrijd in oktober vorig jaar na 41 minuten werd gestaakt.

Vandaar dat niet Servië, maar Albanië de reglementaire 3-0 overwinning krijgt toegekend.

Bij een stand van 0-0 landde een drone met een provocerende Albanese vlag op het veld. Daarna bestormden ongeveer vijftien Servische fans het veld. Zij vielen de spelers van Albanië aan, die bovendien werden bekogeld vanaf de tribunes.

De UEFA kende de zege toe aan Servië, omdat de Albanezen niet verder durfden te spelen. Wel kreeg Servië voor de ongeregeldheden een boete en drie punten in mindering.

Ook moeten de Serviërs twee wedstrijden zonder publiek spelen. Albanië kreeg een boete voor de drone-aanval. De voetbalbonden van beide landen stapten vervolgens naar het CAS.

Veiligheid

De sportrechtbank hield de meeste beslissingen van de UEFA overeind, behalve de reglementaire nederlaag voor Albanië.

De rechters vinden dat de Servische organisatie de veiligheid niet op orde had. Zelfs een steward viel de spelers van Albanië aan, aldus het CAS. Vandaar dat niet de FAA, maar de FAS gezien moet worden als de verantwoordelijke voor de gestaakte wedstrijd, vindt het CAS.

In de poule I, waarin beide landen spelen, zou Albanië daardoor stijgen naar de tweede plaats. Servië zou juist drie punten verliezen en op een saldo van -2 punten komen na vijf wedstrijden.