FC Utrecht moet de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax afwerken zonder een deel van het thuispubliek. Bovendien kregen de Domstedelingen een boete van 10.000 euro opgelegd door de tuchtcommissie van de KNVB.

De voetbalbond bestraft de eredivisieclub voor de antisemitische spreekkoren in het thuisduel met Ajax van 5 april (1-1). De tuchtcommissie neemt hiermee de eis van de aanklager betaald voetbal over.

Daardoor blijft de Bunnikside-tribune, waar een groot gedeelte van de fanatieke aanhang zit, gesloten.

FC Utrecht heeft tot donderdag 16 juli de tijd om in beroep te gaan tegen de staf van de KNVB. In een eerder stadium ging de club niet akkoord met het schikkingsvoorstel.

Tijdens de wedstrijd in de Galgenwaard maakten supporters van de thuisploeg zich meerdere keren schuldig aan antisemitische spreekkoren, luidt het oordeel van de onafhankelijke tuchtcommissie.

Geen actie

Volgens de KNVB heeft FC Utrecht te weinig ondernomen om de 'discriminerende en kwetsende' uitingen vanaf de Bunnikside tegen te gaan.

De club nam twee dagen na de wedstrijd wel openlijk afstand van het gedrag van de eigen aanhang. "Tijdens de wedstrijd was het Utrecht niet duidelijk wat er werd gezongen, anders was er volgens de club actie ondernomen."