Marco van Basten vond het niet makkelijk om AZ te verlaten, maar de voormalig topspits koos er toch voor om over te stappen naar Oranje om assistent te worden van de nieuwe bondscoach Danny Blind.

"Ik heb echt zin in deze interessante baan en verheug me ook op de hernieuwde samenwerking met Danny Blind", zegt Van Basten in een persbericht van de KNVB.

De 50-jarige oud-international, die tussen 2004 en 2008 zelf bondscoach was van het Nederlands elftal, tekende donderdag een contract tot en met 31 juli 2018 bij de voetbalbond.

Hierdoor verlaat Van Basten AZ na iets meer dan een jaar. Hij begon vorig seizoen als hoofdcoach in Alkmaar, maar deed al snel een stapje terug naar assistent omdat hij last had van spanningen.

"Ik heb een lastige keuze moeten maken, omdat ik het in mijn rol bij AZ ook erg naar mijn zin had. De uitdaging bij het Nederlands elftal naast Blind gaf voor mij de doorslag."

"Dit is een gelegenheid om op het allerhoogste niveau te gaan werken", vervolgt de Utrechter op de site van AZ. "Ik kijk ernaar uit om op grote toernooien als het EK en WK actief te zijn. Daar heb ik altijd van genoten."

Van Oostveen

Ook bij de KNVB is er verheugd gereageerd op het rond maken van de technische staf van Oranje, een ruime week na het vertrek van Guus Hiddink.

"Marco was voor ons, zowel de directie als Danny Blind, de eerste kandidaat als assistent", stelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "We kennen hem nog als toegewijd bondscoach en zijn zeer ingenomen met zijn terugkeer als assistent."

Volgens Blind, die vorige week ook een contract tot en met het WK van 2018 tekende, krijgt Oranje met Van Basten "een voetbalman die een enorm aanzien heeft bij iedereen in zijn sport".

"Ik ben erg blij met zijn komst. Marco heeft een heldere visie, komt voor zijn mening uit en hij brengt een schat aan ervaring mee, opgedaan als topvoetballer, maar ook als bondscoach op twee eindtoernooien."