Marco van Basten is aangesteld als assistent van bondscoach Danny Blind, zo maakt de KNVB donderdag bekend.

Het contract gaat per 1 augustus 2015 in en loopt tot en met 31 juli 2018. De verbintenis heeft zodoende dezelfde looptijd als die van Blind.

De 50-jarige Van Basten was tussen 2004 en 2008 zelf bondscoach van Oranje. Hij loodste Nederland naar de achtste finales op het WK 2006 en naar de kwartfinales van het EK 2008.

Het afgelopen jaar fungeerde hij als assistent-trainer bij AZ. Met de Alkmaarse club bereikte de KNVB afgelopen weekeinde al een akkoord over een afkoopsom.

"We willen Marco van Basten bedanken voor zijn inzet voor AZ", aldus directeur voetbalzaken Earnest Stewart op de website van AZ.

"Het liefst waren we dit seizoen doorgegaan met de succesvolle technische staf van vorig jaar, maar wij gunnen Marco deze kans bij de KNVB."

Spanning

Van Basten begon in de zomer van 2014 als hoofdtrainer van AZ, maar deed in september op eigen verzoek een stapje terug.

Dat deed hij omdat er 'met regelmaat spanning naar boven kwam', zoals Van Basten vertelde tijdens een persconferentie.

Blind fungeerde eerst als rechterhand van bondscoach Guus Hiddink, wiens afscheid vorige week maandag bekend werd gemaakt. Ruud van Nistelrooij blijft als assistent betrokken bij Oranje.

IJsland

De nieuwe technische staf zal op vrijdag 3 september debuteren. Op die dag treedt Oranje in de Amsterdam Arena aan tegen IJsland in de EK-voorronde. Drie dagen later staat het uitduel met Turkije op het programma.

Na zes speelrondes in kwalificatiegroep A bezet Nederland de derde plaats. De nummer één en twee van alle groepen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, net als de beste nummer drie.

De andere acht nummers drie verdelen in play-offs de resterende vier tickets.