De ethische commissie van de FIFA heeft het voormalige lid van het dagelijks bestuur Chuck Blazer levenslang geschorst voor alle voetbalgerelateerde activiteiten.

Dat meldt de wereldvoetbalbond donderdag. Volgens de FIFA is het besluit genomen op basis van een rapport van de onderzoekstak van de ethische commissie.

Die startte een onderzoek naar aanleiding van een rapport van de integriteitscommissie van de CONCACAF, de overkoepelende bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, en van feiten de beschikbaar zijn gesteld door het Openbaar Ministerie in New York.

"Meneer Blazer heeft zich in zijn periode als bestuurder in verschillende belangrijke posities bij de FIFA en de CONCACAF continu en herhaaldelijk op veel verschillende manier misdragen", zo schrijft de FIFA in een verklaring. "Hij is schuldig bevonden aan overtreding van de algemene gedragsregels, belangenverstrengeling en corruptie.''

Steekpenningen

Blazer had al bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, belastingontduiking en witwassen. Zo heeft hij toegegeven dat hij steekpenningen heeft aangenomen voor toewijzing van het WK van 1998 aan Frankrijk.

De ex-bestuurder geldt als de kroongetuige van de Amerikaanse justitie in de zaak over corruptie bij de wereldvoetbalbond.

Uit in juni openbaar gemaakte documenten bleek dat de 70-jarige Amerikaan in december 2011 een deal maakte met de FBI en zo achttien maanden lang 'undercover' werkte bij de FIFA voor het Amerikaanse onderzoeksbureau.

Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af toen er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Ook was de Amerikaan jarenlang secretaris-generaal van de CONCACAF.

Blazer was al voorwaardelijk geschorst.