Het Nederlands elftal voor spelers onder negentien jaar heeft dinsdag zijn eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in Griekenland gewonnen. In de eerste groepswedstrijd werd Rusland met 1-0 verslagen.

Aanvaller Pelle van Amersfoort van sc Heerenveen kopte kort voor rust het enige doelpunt binnen na een vrije trap van Bilal Ould-Chikh (FC Twente).

De Russen eindigden de wedstrijd met tien man na twee keer geel voor Aleksandr Lichatsjev. Rusland onder-19 is een geduchte tegenstander. Dezelfde generatie won twee jaar geleden het EK onder-17.

Bondscoach Aron Winter moet het in Griekenland doen zonder een groot aantal belangrijke spelers die clubverplichtingen hebben. De voormalig recordinternational was derhalve opgetogen over de uitslag. "Ik ben er heel erg blij mee. Een goed begin is altijd fantastisch. Ik vind het heel goed en het is veelbelovend."

"Het is zeker een droomstart", voegde aanvoerder Abdelhak Nouri (Ajax) toe.

In de groep van Oranje staat Spanje na een wedstrijd bovenaan. De Spanjaarden wonnen dinsdagavond met 3-0 van Duitsland door doelpunten van Mikel Merino, Borja Mayoral (penalty) en Matias Nahuel. Nederland speelt vrijdag tegen Duitsland en maandag tegen Spanje.