De ethische commissie van de FIFA heeft topman Harold Mayne-Nicholls voor zeven jaar geschorst voor alle voetbalactiviteiten. 

Hij was de baas van de commissie die namens de FIFA de ingediende draaiboeken voor het WK in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) beoordeelde.

Justitie in Zwitserland en de Verenigde Staten onderzoeken beide procedures op verdenking van omkoping en corruptie, onder meer bij stemgerechtigde leden van het hoofdbestuur van de FIFA.

De FIFA maakte maandag de schorsing bekend, na een hoorzitting van de eigen ethische commissie. De wereldvoetbalbond komt met meer informatie op het moment dat de sanctie officieel is bekrachtigd.

Gunsten

De 54-jarige Mayne-Nicholls was in het verleden ook voorzitter van de Chileens voetbalbond. Hij zou volgens de BBC onder meer voor familieleden diensten en gunsten hebben geregeld in Qatar.

De Zuid-Amerikaan is één van de vijf hoge FIFA-functionarissen tegen wie de ethische commissie vorig jaar een onderzoek naar malafide praktijken instelde.

Rusland en Qatar kregen in december 2010 de WK's toegewezen. Nederland en België dienden een gezamenlijk bidbook in voor het mondiale toernooi in 2018. Uit hoofde van zijn functie bracht Mayne-Nicholls met zijn stafleden ook een bezoek aan de 'lage landen' om de ingediende plannen te controleren en inspecteren.

In één van zijn onderzoeksverslagen waarschuwde de Chileen nog wel voor mogelijk ondraaglijke hitte in Qatar. Het Arabische emiraat kreeg ruim vier jaar geleden niettemin binnen het hoofdbestuur van de FIFA de meeste stemmen.

Mayne-Nicholls dacht er een jaar geleden aan om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de FIFA, maar zag daar uiteindelijk vanaf.