Bondscoach Jill Ellis van de Amerikaanse voetbalvrouwen kon het niet geloven dat haar ploeg zondag in de WK-finale tegen Japan al na zestien minuten een 4-0 voorsprong koesterde.

"Ik moest mezelf in de arm knijpen om er zeker van te zijn dat ik niet droomde", aldus Ellis na de 5-2 overwinning.

"We wilden Japan meteen onder druk zetten, maar we hadden niet gedacht dat werkelijk alles op z'n plaats zou vallen. Ik wist wel dat mijn speelsters tot exceptionele dingen in staat zijn."

Tot de finale had Japan nauwelijks tegendoelpunten geïncasseerd. "We hebben het team goed geanalyseerd. Hoewel we veel respect voor de ploeg hadden, bleven we trouw aan onze eigen speelstijl."

Niet scherp

De Japanse coach Norio Sasaki baalde van het gebrek aan concentratie bij zijn speelsters. "Ik had niet het gevoel dat we heel scherp aan de wedstrijd begonnen. Gelukkig bleven we ervoor gaan en deden we nog iets terug."

Ondanks de ruime nederlaag in de finale blikte Sasaki met een positief gevoel terug op het toernooi.

"Ik weet zeker dat veel speelsters deze weken de druk voelden omdat we onze titel verdedigen. Zelfs onder zulke omstandigheden bereikten we de finale. Dat we dat hebben gerealiseerd is gewoon een succes, ongeacht de uitslag van de eindstrijd."