Frankrijk en Duitsland hebben politieke druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat het WK van 2022 in Qatar wordt gehouden.

Dat zegt Sepp Blatter, de scheidend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zondag tegen de Duitse krant Welt am Sonntag.

Oud-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk en zijn Duitse ex-collega Christian Wulff zouden hebben ingegrepen voordat de toewijzing aan Qatar in december 2010 bekend werd gemaakt.

''Sarkozy en Wulff probeerden de Franse en Duitse stemgerechtigden te beïnvloeden. Daarom hebben we nu een WK in Qatar", aldus Blatter.

De Duitse voetbalbond zou van Wulff hebben moeten stemmen voor Qatar vanwege economische belangen. Duitse bedrijven deden al zaken met de Golfstaat voordat het WK werd toegewezen.

Een wereldkampioenschap zou dus ook voor Duitsland financieel voordelig uitpakken.

Corruptie

Blatters organisatie ligt zwaar onder vuur vanwege omkoping tot in de hoogste regionen van de FIFA. Veertien officials van de wereldbond zijn door justitie in de Verenigde Staten beschuldigd van corruptie.

De 79-jarige Zwitser blijft bij hoog en laag volhouden dat hij er niets mee te maken heeft en dat er anderen verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken.

''Ik handel naar de opdrachtgever", verklaart Blatter zondag. ''Als de meerheid van het comité wil dat er een WK komt in Qatar, dan heb ik dat te accepteren."

Het is nog niet bekend wie het stokje van Blatter over gaat nemen bij de FIFA. Waarschijnlijk wordt zijn opvolger begin 2016 op een buitengewoon congres gekozen.