Chili heeft zaterdagavond voor het eerst in de historie de Copa America gewonnen. De ploeg van Jorge Sampaoli versloeg Argentinië na strafschoppen.

Na 120 minuten spelen was er nog niet gescoord in Santiago. Gonzalo Higuain en Ever Banega misten hun penalty, waarna Alexis Sanchez vanaf de stip de winnende binnenschoot. 

Het is de eerste keer dat Chili de Copa America in de wacht sleept. Argentinië won de prijs veertien keer eerder.

Chili begon sterker aan de finale in eigen land. Argentinië werd in de beginfase achteruit gedrukt, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Eduardo Vargas probeerde het na tien minuten spelen van afstand, maar zijn schot belandde naast de paal.

Argentinië loerde op de counter en kwam via een standaardsituatie bijna op 1-0. Uit een vrije trap van Lionel Messi kopte Sergio Agüero de bal tegen de vuisten van Claudio Bravo.

Tien minuten later moest Argentinië een fikse tegenvaller incasseren: Angel Di Maria haakte geblesseerd af. Zijn vervanger Ezequiel Lavezzi had vlak voor rust nog een kans, maar vond Bravo op zijn weg.

Harde wedstrijd

Er was veel strijd tussen beide ploegen en dat maakte de finale van de Copa America ook een harde wedstrijd. De scheidsrechter trok in totaal zeven gele kaarten. Chileen Gary Medel ontsnapte in de eerste helft aan rood na een overtreding op Messi.

Heel veel kansen vielen er niet te noteren, al hadden beide ploegen in de tweede helft moeten scoren. Alexis Sanchez nam tien minuten voor tijd de bal in één keer op zijn voet, maar schoot rakelings voor het doel van Sergio Romero langs.

Namens Argentinië had Gonzalo Higuain een levensgrote mogelijkheid. De spits schoof in de laatste seconden van de reguliere speeltijd een bal van dicht bij uit een lastige hoek tegen de buitenkant van de paal.

Strafschoppen

In de verlenging ging het gelijkop, maar beide ploegen waren niet meer in staat iets te forceren. In de beslissende strafschoppenreeks liet Higuain de eerste steek vallen door hoog over te schieten.

Vervolgens miste ook Banega zijn penalty, waarna Sanchez zijn land een historische zege bezorgde.