John Guideti, Oscar Hiljemark, Simon Tibbling en Sam Larsson hebben dinsdag met Jong Zweden de titel veroverd op het EK onder-21. In de finale waren de Scandinaviërs na penalty's te sterk voor Portugal.

In de Eden Arena in Praag stond het na 120 minuten spelen nog 0-0. Daardoor moest de beslissing vallen vanaf elf meter. Met 4-3 sleepten de Zweden de Europese titel vervolgens binnen.

Oud-Feyenoorder Guidetti was één van de Zweden die trefzeker was vanaf de stip.

Voor Zweden is het de eerste Europese titel in de geschiedenis. In 1992 was het land wel al eens verliezend finalist op het EK onder-21. Portugal ging in 1994 ook al onderuit in de eindstrijd en legde nog nooit beslag op de Europese titel.

Hiljemark

Lange tijd leek het er dinsdag op dat Portugal wel eindelijk eens de sterkste zou zijn. De Portugezen hadden voor rust het beste van het spel, maar slaagden er niet in om de score te openen.

In de tweede helft kreeg Zweden ook de nodige kansen, voornamelijk via Guidetti. Hij wist echter geen enkele kans te verzilveren, waarna hij zijn strafschop dus wel benutte.

Aanvoerder Hiljemark (PSV) maakte de 120 minuten vol in de ploeg van bondscoach Hakan Ericson. Tibbling (FC Groningen) werd halverwege de tweede helft van de reguliere speeltijd gewisseld, terwijl Larsson (sc Heerenveen) niet van de bank kwam.