De Europese voetbalbond heeft het Nederlands elftal dinsdag een beschermde status gegeven voor het geval Oranje zich, als nummer drie in de kwalificatiegroep, via een play-off moet zien te plaatsen voor het EK van 2016 in Frankrijk.

Bij de loting daarvoor op 18 oktober in Nyon krijgt Nederland, dat vierde staat op de coëfficiëntenlijst van de UEFA achter Duitsland, Spanje en Engeland, daardoor automatisch te maken met een minder sterke tegenstander.

De nummers één en twee van de negen groepen kwalificeren zich direct voor het EK, plus de beste nummer drie. De overige acht strijden om de resterende vier startbewijzen. Nederland speelt als geplaatst land tegen een niet-geplaatste opponent.

Oranje bezet in poule A nu met tien punten de derde plaats achter IJsland (vijftien) en Tsjechië (dertien). Beide teams komen nog op bezoek. Bij een ongewijzigde stand wachten de play-offs in november (12-14 en 15-17).

Lotingsprocedure

Het UEFA-bestuur stemde tijdens de vergadering in Praag ook in met de lotingsprocedure voor de eindronde van het EK 2016. De poule-indeling (zes groepen van vier) wordt op 12 december in Parijs gemaakt.

De namen van de 24 landen worden - op gastheer Frankrijk na - verdeeld over vier potten. Spanje komt als titelverdediger, mits het team zich plaatst, in pot 1 met vier anderen. Het Franse team loot niet mee, maar is al aangewezen als groepshoofd in poule A.