Arsenal heeft de transfer van Petr Cech afgerond. De 33-jarige doelman komt over van stadgenoot Chelsea.

Dat bevestigen beide clubs maandag.

Arsenal doet geen mededelingen over de transfersom voor de Tsjech, maar volgens Britse media betaalt de nummer drie van het vorige Premier League-seizoen zo'n 14 miljoen euro voor de keeper, die een contract voor 'meerdere jaren' heeft getekend bij de 'Gunners'.

Cech verloor afgelopen seizoen bij de kampioen van Engeland zijn basisplaats aan Thibaut Courtois en was daarom op zoek naar een nieuwe club.

Hij stapte medio 2004 van Stade Rennes over naar Chelsea en speelde in elf seizoenen 494 officiële wedstrijden voor de 'Blues'. Dat is een record voor een buitenlandse speler bij Chelsea. Cech heeft bovendien het vaakst de 'nul' gehouden in de clubgeschiedenis: 228 keer.

Bij Arsenal was de Colombiaan David Ospina in het tweede deel van vorig seizoen de eerste keeper.

Wenger

"Ik dacht dat dit nooit zou gaan gebeuren, maar ik neem afscheid van Chelsea", schrijft Cech in een open brief aan Chelsea-supporters. "Ik had gedacht dat ik bij deze club mijn loopbaan af zou sluiten, maar soms loopt het leven anders dan je denkt."

"Vorige zomer kreeg ik door dat ik niet langer eerste keeper zou zijn, maar ik vond het nog niet het juiste moment om te vertrekken. Nu ben ik echter op een punt in mijn loopbaan aanbeland dat ik niet meer op de bank wil zitten, dus heb ik besloten dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging."

Arsenal-manager Arsène Wenger toont zich zeer tevreden met het aantrekken van Cech, die zelf per se in de Premier League wilde blijven spelen.

"Cech is een speler die ik al heel lang bewonder", stelt de Fransman. "Hij heeft over meedere seizoenen bewezen dat hij een van de beste keepers ter wereld is."