De Chileense verdediger Gonzalo Jara is drie wedstrijden geschorst voor zijn geruchtmakende prik in het achterwerk van de Uruguayaanse spits Edinson Cavani. 

Dat besloot de tuchtcommissie van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol zondag. 

Dat betekent dat de Copa América voorbij is voor de verdediger, die met Chili in eigen land de halve finales heeft bereikt. Daarin is Peru maandag de tegenstander.

Jara veroorzaakte woensdag in de kwartfinale tegen Uruguay (1-0) grote opwinding door een vinger in het achterwerk van tegenstander Cavani te steken. 

Die provocerende actie leidde tot een boze reactie bij de spits van Paris Saint-Germain, die zijn belager een tikje in het gezicht gaf. Jara stortte ter aarde, waarna Cavani met zijn tweede gele kaart kon vertrekken. Jara ontsprong aanvankelijk de dans, maar is na een klacht van Uruguay alsnog bestraft door de tuchtcommissie.

Boete

Naast een schorsing van drie wedstrijden kreeg Jara ook een boete van 7500 dollar (ruim 6700 euro). Voor de 29-jarige Chileen dreigen meer consequenties, want bij de Duitse club FSV Mainz 05 zien ze hem liever niet meer terug.

''Dit soort gedrag kunnen we niet tolereren. Erger nog dan zijn handtastelijkheid vind ik het theater dat hij daarna maakte'', zei technisch directeur Christian Heidel van Mainz vrijdag.