Sepp Blatter vindt zijn beslissing om te stoppen als FIFA-voorzitter bevrijdend. De Zwitser stelt dat hij moest aftreden om de druk op de wereldvoetbalbond te verlichten.

Volgens de 79-jarige Blatter was zijn vertrek bij de FIFA het beste voor hemzelf en de bond. "Het was de enige manier om de druk weg te halen bij de FIFA en mijn werknemers en de sponsors. Ik moest mezelf en de FIFA uit de vuurlinie halen", stelt de Zwitser in een interview met de Zwitserse krant Walliser Bote.

Sinds Blatter op 2 juni zijn vertrek als voorzitter bekendmaakte en een buitengewoon congres aankondigde waarop zijn opvolger zal worden gekozen doen geruchten de ronde dat de Zwitser zelf ook weer in de race zal stappen.

Donderdag voedde hij die geruchten zelf door niet te ontkennen dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen. "Ik ben niet teruggetreden. Ik stel mijn mandaat ter beschikking tijdens een buitengewoon congres", liett Blatter optekenen door de Zwitserse krant Blick.

Blatter ontkent nu dat hij zichzelf opnieuw verkiesbaar gaat stellen. "Ik ben geen kandidaat, ik ben de gekozen voorzitter. Ik wil de FIFA in goede handen overdragen aan mijn opvolger."

'Geen zorgen'

Volgens Blatter heeft de beslissing om te stoppen als preses een goede uitwerking gehad. "Ik heb er niet veel gedachten bij dat ik ga stoppen. Ik maak me geen zorgen. De beslissing is zeker bevrijdend. Zowel voor de FIFA als voor mezelf."

Blatter liet ook weten dat zijn opvolger 'zeer waarschijnlijk' begin 2016 gekozen wordt tijdens een buitengewoon congres. 

FBI

De Zwitser ligt al jaren onder vuur wegens de corrupte praktijken in de top van de FIFA.

Rond de arrestaties van verschillende FIFA-officials eind mei bereikte de kritiek op de wereldvoetbalbond en Blatter een hoogtepunt. Volgens de FBI zijn fraude, corruptie en witwassen al sinds het begin van de jaren negentig aan de orde van de dag bij de FIFA.