Duitsland en de Verenigde Staten hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag als eerste twee ploegen geplaatst voor de halve finales van het WK voor vrouwen in Canada.

De Duitse voetbalsters versloegen Frankrijk, meer dan gelijkwaardig in 120 minuten voetbal, in de strafschoppenserie met 5-4. Claire Lavogez miste als enige.

Na negentig minuten was het vrijdag 1-1 in Montreal. In de verlenging werd niet gescoord. Dat mocht de Franse invalster Gaëtane Thiney zich aanrekenen. Vrij voor doel had ze de bal vlak voor tijd voor het intikken, maar ze faalde.

Louisa Necib opende na ruim een uur de score namens 'Les Bleus'. Dat was gezien het spelverloop verdiend. Ze schoot van net buiten het strafschopgebied via verdedigster Annike Krahn raak, nadat een verre trap van Jessica Houara naar voren onvoldoende was weggewerkt door de Duitse defensie.

Het Duitse offensief dat volgde had met geluk succes. Nadat Simone Laudehr een grote kans op de gelijkmaker had gemist, zorgde Célia Sasic alsnog voor 1-1. Ze benutte een strafschop. De bal ging op de stip wegens hands van Amel Majri.

Verenigde Staten

De Amerikaanse voetbalsters waren in Ottawa met 1-0 te sterk voor China, dat in de groepsfase een van de tegenstanders van Oranje was.

De VS dankten de overwinning aan aanvoerster Carli Lloyd, die in de 51e minuut raak kopte. Haar ploeg miste de geschorste middenveldsters Lauren Holiday en Megan Rapinoe, maar bereikte zonder al te veel problemen de laatste vier.