Sepp Blatter wilde donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Zürich de berichten dat hij zich mogelijk opnieuw kandidaat zal stellen voor het FIFA-voorzitterschap bevestigen noch ontkennen.

Sinds de 79-jarige Blatter op 2 juni zijn vertrek bekendmaakte en een buitengewoon congres aankondigde waarop zijn opvolger zal worden gekozen doen geruchten de ronde dat de Zwitser zelf ook weer in de race zal stappen.

"Ik ben niet teruggetreden. Ik stel mijn mandaat ter beschikking tijdens een buitengewoon congres", laat Blatter optekenen door de Zwitserse krant Blick.

In Zürich bezocht Blatter een bijeenkomst naar aanleiding van het FIFA-museum dat in 2016 zal worden geopend.

Het was zijn eerste publieke optreden sinds hij ruim drie weken geleden meldde te vertrekken zodra zijn opvolger is benoemd. Die boodschap kwam slechts vier dagen nadat hij werd herkozen als FIFA-voorzitter.

Toekomst

Tijdens een toespraak zei Blatter donderdagavond onder meer dat "alleen degenen die het verleden kennen het heden kunnen begrijpen en zodoende vorm kunnen geven aan de toekomst. Met andere woorden: de bal is rond."

Anderhalve week geleden speculeerde Blatters voormalige adviseur Klaus Stöhlker al over een 'rentree' van de Zwitser. "Zolang er geen geschikte kandidaat is, houdt Blatter de mogelijkheid open om zich opnieuw te kandideren", vertelde Stöhlker.

"Momenteel is zo'n persoon er nog niet. Er heeft zich nog niemand aangediend met zijn vaardigheden, talenkennis, netwerk en voetbalkennis." Afrikaanse en Aziatische landen zouden Blatter hebben verzocht te blijven. 

De FIFA meldt in een verklaring dat Blatter nog steeds achter zijn toespraak van 2 juni staat.

FBI

De Zwitser ligt al jaren onder vuur wegens de corrupte praktijken in de top van de FIFA.

Rond de arrestaties van verschillende FIFA-officials eind mei bereikte de kritiek op de wereldvoetbalbond en Blatter een hoogtepunt. Volgens de FBI zijn fraude, corruptie en witwassen al sinds het begin van de jaren negentig aan de orde van de dag bij de FIFA.