De overgang van John Heitinga van Hertha BSC naar Ajax is afgerond. De 31-jarige verdediger tekende bij Amsterdammers een contract tot medio 2016.

Dat bevestigt Ajax donderdag op de website. In de verbintenis is een optie opgenomen voor verlenging van een jaar, tot medio 2017.

"Het voelt supergoed om hier weer te zijn. Ik ben blij dat alles de afgelopen dagen is rondgekomen. Ik hoop dat ik volgend seizoen, met mijn ervaring, de club en het team weer verder kan helpen", aldus Heitinga op de website van zijn management Wasserman.

Heitinga, die 87 interlands speelde voor Oranje, kwam bij Hertha BSC weinig aan spelen toe.

In zijn eerste periode bij de Amsterdammers kwam Heitinga tot 152 competitiewedstrijden, waarin hij zeventien treffers maakte.

Heitinga werd met Ajax tweemaal landskampioen (2002, 2004), won driemaal de KNVB-beker (2002, 2006, 2007) en pakte vier keer de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006, 2007).

Heitinga vertrok in 2008 bij Ajax en speelde achtereenvolgens voor Atletico Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC. Bij de Duitse club stond hij slechts één seizoen onder contract.

WK-finale

Ajax hoeft geen transfersom te betalen voor de verdediger die in 2010 in de basis stond in de WK-finale tussen Nederland en Spanje.

Eerder deze transferperiode versterkte Ajax zich al met Nemanja Gudelj, die overkomt van AZ. De Amsterdammers staan verder op het punt om de transfer van verdediger Mitchell Dijks af te ronden. Willem II heeft het vertrek van Dijks al bevestigd.