Roger Reijners denkt het spel van de Oranjevrouwen de komende jaren nog veel beter kan dan ze op het WK hebben laten zien.

"De groei van het Nederlandse vrouwenvoetbal is duidelijk", zei de bondscoach donderdag bij aankomst van de selectie op Schiphol.

Zijn elftal verloor woensdag in Canada de achtste finale van Japan en liep zo directe kwalificatie voor de Olympische Spelen mis.

"Vier jaar geleden hadden we geen schijn van kans tegen Duitsland, nu bieden we Japan meer dan partij. Maar we moeten doorpakken om beter te worden. Er zit nog heel veel rek in."

Martens

Veel aandacht ging op Schiphol uit naar Vivianne Miedema, de spits die de torenhoge verwachtingen niet kon waarmaken, en Lieke Martens. De linksbuiten van Oranje staat voor altijd in de geschiedenisboeken als maakster van het eerste doelpunt van de voetbalsters op een WK.

''Voor mezelf heb ik een redelijk WK gespeeld, maar ik kijk liever naar het hele team'', zei Martens. ''Ik ben trots op de ploeg, omdat we in elke wedstrijd tot de laatste seconde hebben gevochten. Natuurlijk waren we graag verder gekomen, maar verliezen van Japan is geen schande. Wel is duidelijk dat we nog stappen moeten maken."

"Zoals Japan speelt, dat willen wij ook. Nauwkeurigheid, rust aan de bal, dat kan aangescherpt worden. Maar we zitten in de lift en worden steeds beter. Nederland komt eraan, dat voelen we allemaal. We hebben ons goed staande gehouden op ons eerste WK.''

Terwijl Martens voor de zoveelste keer op de foto ging, schuifelde Hoogendijk stilletjes richting de uitgang. Jarenlang was de blondine hét gezicht van Oranje; niet alleen op het veld, maar ook daar buiten. In de aanloop naar het WK raakte Hoogendijk echter haar basisplaats kwijt en in Canada kwam ze geen minuut in actie.

''Natuurlijk hoopte ik op speeltijd, maar ik had me er mentaal op ingesteld dat het wel eens niet zo zou kunnen zijn. Of ik door ga bij Oranje? Ik bekijk het per seizoen. Bij Ajax in ieder geval wel. Maar eerst even op vakantie.''