Chili heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finale van de Copa America. In de kwartfinale van woensdag werd titelverdediger Uruguay nipt verslagen: 1-0.

Het winnende doelpunt kwam van de voet van Mauricio Isla. Hij schoot het gastland in de 81e minuut naar de overwinning.

Door rode kaarten van Edinson Cavani (na een uur) en Jorge Fucile (vlak voor tijd) eindigde Uruguay het duel met negen spelers.

Vooraf was het onduidelijk of Cavani überhaupt zou spelen. De aanvaller kreeg in de aanloop naar de wedstrijd een dreun te verwerken: zijn vader Luis Cavani was maandag betrokken bij een dodelijk verkeersongeval. Hij reed in de auto van zijn zoon een 19-jarige motorrijder aan die daarbij om het leven kwam.

In de eerste helft was het Chili dat domineerde, zonder dat uit dat overwicht grote kansen voortvloeiden. Na rust veranderde dat beeld niet, hoewel Diego Rolan namens Uruguay een riante mogelijkheid kreeg.

Uruguay zette zeker na de rode kaart van Cavani - die Gonzalo Jara in zijn gezicht zou hebben geslagen - alles op de verdediging. De defensie van de tweevoudige wereldkampioen hield stand tot de 81e minuut, toen Isla raak schoot.

In de halve eindstrijd treedt Chili aan tegen de winnaar van het duel tussen Bolivia en Peru, die donderdag tegenover elkaar staan. De andere kwartfinales zijn Argentinië-Colombia en Brazilië-Paraguay.

Nare smaak

De Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez hield een nare smaak over aan de uitschakeling. ''Als de wedstrijd eindigt met rode kaarten voor incidenten die niet eens overtredingen waren, laat dat een bittere nasmaak achter. Ik had liever op een andere manier verloren'', reageerde hij.

Chili had veruit het meeste balbezit maar raakte niet door de hardnekkige defensie van Uruguay. De rode kaart voor Cavani betekende de omslag, aldus Tabarez.

''Met tien man werd het voor ons moeilijker omdat onze aanvalskansen werden beperkt." Hij ontkende dat de twee gele kaarten van Cavani te maken hadden met zijn privé-omstandigheden.