Een juridische klacht over de financiële spelregels van de Europese voetbalunie (UEFA) is doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Dat hebben de advocaten die de zaak namens spelersmakelaar Daniel Striani en fans van onder meer Manchester City en Paris Saint-Germain aanhangig hebben gemaakt, dinsdag bekendgemaakt.

Genoemde clubs werden vorig seizoen door de UEFA gestraft wegens het overtreden van de reglementen van het zogenoemde Financial Fair Play.

Het Hof is gevraagd zich onder meer uit te spreken over de vraag of FFP in strijd is met fundamentele vrijheden op het gebied van vrije concurrentie, vrij verkeer van geld, de vrijheid om te investeren, het vrije verkeer van werknemers en een vrij verkeer van diensten.

Opgeschort

De invoering bij de UEFA van een tweede fase van Financial Fair Play is door het zogenoemde Gerecht van eerste aanleg van de Europese Unie voorlopig opgeschort.

Onder de nieuwe bepalingen zouden onder meer de toegestane tekorten voor de clubs worden verlaagd van 45 miljoen tot 30 miljoen euro.

De UEFA praat volgende week in Praag over de Financial Fair Play-regels.