Marleen Molenaar denkt dat een overwinning op Japan in de achtste finale van het WK wonderen kan doen voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.

"Als Oranje van de wereldkampioen wint, kun je in één klap enorm veel stappen maken en jaren inhalen", zegt de manager vrouwenvoetbal van Ajax in gesprek met NU.nl.

Molenaar, die zelf zes jaar in het Nederlands vrouwenelftal speelde, realiseert zich wel dat Japan een loodzware horde is voor de ploeg van bondscoach Roger Reijners.

"Japan is qua ontwikkeling verder dan Oranje. Ze waren in de poulefase nog niet overtuigend, maar gezien de tegenstanders hebben ze ook nog niet alles hoeven geven. Tegen Oranje zullen we een veel beter Japan zien."

Betere versie

Nederland mag volgens Molenaar trots zijn op het bereiken van de laatste zestien. Doordringen tot de kwartfinales betekent zelfs een ticket voor de Olympische Spelen, wat vooraf de doelstelling was.

"De plaatsing voor de achtste finale is zeker een knappe prestatie. Het was geen makkelijke poule met fysiek of voetballend sterke teams. Hopelijk is dit een mooie aanzet tot meer, al is de derde plaats in de poule wel jammer."

"Anders hadden ze nu tegen Zwitserland gespeeld, dat is een ander verhaal dan de wereldkampioen. Japan is eigenlijk de betere versie van China, waar Nederland in de groepsfase van verloor. Ze zijn technisch vaardig, snel en spelen bovendien een fantastisch positiespel. Nederland kan flink aan de bak."

Als de Oranjevrouwen weten te verrassen in de wedstrijd die woensdagochtend om 4.00 uur Nederlandse tijd begint, denkt Molenaar dat het vervolg van het toernooi nog alle kanten op kan.

"Het is toernooivoetbal en daarin is alles mogelijk. Kijk maar naar het WK van vier jaar geleden in Duitsland. In de halve finale stonden de Duitsers tegenover Japan. Bijna heel Duitsland dacht dat ze in eigen land de finale wel zouden bereiken, maar Japan gooide toch roet in het eten."

Boost

Het WK in Canada betekent veel voor de toekomst van het vrouwenvoetbal in Nederland en dat zal alleen maar meer worden naarmate Oranje verder komt, denkt Molenaar. "Dit toernooi gaat de sport sowieso een boost geven, al is het jammer dat er 's nachts gespeeld wordt waardoor niet iedereen het live ziet."

"Toch is het mooi dat het nieuws er elke morgen mee opent en mensen het erover hebben. Ik hoop dat de media de eredivisie vrouwen vanaf nu serieus blijven volgen, zeker met het oog op het EK dat over twee jaar in eigen land wordt georganiseerd. Dat maakt het voor sponsors ook interessanter."

Financieel is het vrouwenvoetbal niet voor alle speelsters een vetpot, maar ook op dat vlak is een ontwikkeling gaande. "Door de snelle ontwikkeling van de sport zullen potentiële sponsoren hopelijk meer en meer gaan aanhaken. Als Nederland dit toernooi goed weet te presteren, kan dat zomaar in een stroomversnelling raken."

Vivianne Miedema is één van die internationale sterren die voor erkenning van de Oranjevrouwen moet zorgen. De spits verdient haar geld bij topclub Bayern München, maar heeft op het WK nog geen indruk gemaakt. "Ze heeft wat tegenslag gehad, maar hopelijk kan zowel Miedema als het team straks het beoogde niveau halen. Dat zullen ze zeker nodig hebben tegen Japan."