De grootste wedstrijd ooit van de Nederlandse voetbalsters. Zo omschrijft bondscoach Roger Reijners de confrontatie met titelverdediger Japan in de achtste finale van het WK.

Gaat Oranje na vier optredens op het mondiale podium naar huis of kan de debutant voor een daverende verrassing zorgen?

''Ik ben heel erg benieuwd'', zei Reijners op de van hem bekende droge toon in het BC Place-stadion van Vancouver.

Voor de voetbalsters staat veel op het spel. Niet alleen een plek in de kwartfinales van het WK, maar ook een ticket naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Onderscheidend

Het grote doel van Oranje is dichtbij, maar tegelijkertijd ook ver weg. De tegenstander is namelijk van wereldklasse. De vrouwen van Reijners nemen het op tegen de 'gouden generatie' van Japan, die vier jaar geleden onder aanvoering van Homare Sawa de wereldtitel pakte.

In de groep maakte de Aziatische kampioen nog weinig indruk. Japan won weliswaar drie keer, maar steeds met nipt verschil. Bondscoach Norio Sasaki speelde misschien ook wel een beetje verstoppertje, want hij liet al zijn speelsters al in actie komen, inclusief de drie keepsters.

''Japan heeft dan nog niet overtuigend gewonnen, maar het blijft een heel goede en mooie ploeg om naar te kijken'', benadrukt Reijners.

''Ze blijven herkenbaar spelen, dat maakt ze onderscheidend. Japan heeft speelsters met heel specifieke kwaliteiten. Het blijft afwachten wie bij hen gaat spelen, maar we zijn overal op voorbereid. Ze stellen denk ik sowieso wel een aardig elftal op, hoor.''

Loodzwaar

Oranje verloor de drie voorgaande confrontaties met de huidige nummer vier van de wereldranglijst, al is het laatste duel al van ruim zeven jaar geleden. Van de basisploeg waren alleen Loes Geurts en Sherida Spitse er toen ook bij.

''Dit zijn de wedstrijden die je als topsporter zo graag wil spelen'', zei aanvoerster Mandy van den Berg. ''Het zal loodzwaar worden, maar we kijken er allemaal enorm naar uit.''

Bij winst spelen de Oranjevrouwen in de kwartfinale tegen Australië, ook nog eens op een gunstig tijdstip (22.00 uur Nederlandse tijd) dat veel televisiekijkers zal lokken.