De Nederlandse voetbalsters spelen in de nacht van dinsdag op woensdag niet alleen voor een plek in de kwartfinales van het WK, maar ook voor een ticket naar de Olympische Spelen.

Bij winst op wereldkampioen Japan verzekert Oranje zich van deelname aan het olympische voetbaltoernooi volgend jaar in Rio de Janeiro.

Verlies betekent dat Nederland in het voorjaar van 2016 met Zwitserland, Zweden en Noorwegen op een minitoernooi moet strijden om één ticket.

De beste drie Europese landen van het WK in Canada kwalificeren zich voor Rio. Van de zeven kwartfinalisten die al bekend zijn, komen er drie uit Europa: Duitsland, Frankrijk en Engeland.

De Engelse vrouwen maken echter geen aanspraak op een olympisch ticket omdat het land als Groot-Brittannië deelneemt aan de Spelen.

Dat betekent dat Duitsland en Frankrijk al zeker zijn van olympische deelname, Oranje kan dat in de Nederlandse nacht van dinsdag op woensdag ook afdwingen in Vancouver, de aftrap is om 4.00 uur.

Concurrent

Engeland schakelde maandag met Noorwegen een concurrent uit van Nederland in de strijd om de drie beschikbare tickets naar Rio (2-1). In de kwartfinale nemen de Engelse vrouwen het op tegen gastland Canada.

Europa is in ieder geval met één land vertegenwoordigd in de halve finale, want Duitsland en Frankrijk staan bij de laatste acht tegenover elkaar. Als Nederland stunt tegen Japan, wacht Australië in de kwartfinale.

Van de acht Europese landen op het WK strandde alleen Spanje al in de groep. Zweden werd in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland (4-1), Zwitserland verloor van Canada (1-0) en Noorwegen dus van Engeland. Zodoende lonkt voor Oranje een unieke kans om tijdens het WK-debuut ook een olympisch debuut af te dwingen.

Van Lunteren

Nederland trainde afgelopen nacht in Vancouver voor het laatste richting de wedstrijd tegen Japan. De regerend wereldkampioen is als ongeslagen winnaar van groep C duidelijk favoriet voor de ontmoeting. Oranje werd met vier punten uit drie duels derde in groep A.

Bondscoach Roger Reijners kan tegen Japan beschikken over Desiree van Lunteren. De rechtsback van Oranje viel vorige week tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Canada (1-1) al vroeg geblesseerd uit. Van Lunteren, die werd vervangen door Dominique Janssen, traint inmiddels weer mee en kan in de basis starten.

Reijners kan geen beroep doen op Anouk Hoogendijk. De 102-voudig international is niet fit genoeg om te spelen tegen Japan, het land waar tegen ze in 2004 haar debuut in Oranje maakte. Hoogendijk gold lang als het boegbeeld van de voetbalsters, maar de verdedigende middenveldster van Ajax is haar basisplaats kwijtgeraakt. Op het WK heeft ze nog geen minuut gespeeld.

Video: Toelichting bondscoach Reijners