De voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, Musa Bility, gaat zich kandidaat stellen voor de vacature om Sepp Blatter op te volgen bij wereldvoetbalbond FIFA.

De 48-jarige bestuurder heeft naar eigen zeggen voldoende steun binnen Afrika om een poging te wagen.

''Als ik één aanwijzing zou hebben dat Afrika mij niet wil steunen, zou ik me niet kandidaat stellen'', zei Bility donderdag tegen de BBC.

''Afrika heeft als continent de meeste stemmen binnen de FIFA en we moeten het voortouw nemen om de voetbalwereld weer bij elkaar te brengen.''

Kritisch

Bility is sinds 2010 voorzitter van de Liberiaanse bond. In tegenstelling tot bijna alle bondsvoorzitters in Afrika heeft hij zich regelmatig kritisch uitgelaten over Blatter.

In 2013 werd Bility door de Afrikaanse bond voor een half jaar geschorst, volgens de Liberiaan als straf voor zijn kritische benadering van het heersende regime.

Blatter maakte begin deze maand bekend te stoppen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, amper vier dagen nadat hij voor een nieuwe termijn van vier jaar was herkozen.

Zijn uitdager prins Ali bin Al-Hussein zei direct al te overwegen zich opnieuw kandidaat te stellen, net als David Ginola.

Opnieuw verkiesbaar

Klaus Stöhlker, voormalig adviseur van Blatter, zei maandag niet uit te sluiten dat Blatter zich toch opnieuw verkiesbaar stelt als er zich geen geschikte kandidaten melden.

Aziatische en Afrikaanse voetbalbonden zouden Blatter (79) in de afgelopen weken met klem hebben verzocht om zijn beslissing te heroverwegen.

De FIFA maakt op 20 juli de datum bekend van het buitengewoon congres waarop de nieuwe voorzitter wordt gekozen. Volgens de BBC wordt dat zeer waarschijnlijk 16 december.