België wil 4,5 miljoen euro terug van de FIFA als er bewijs is dat er is gefraudeerd bij de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 aan Rusland.

Regeringsbronnen hebben dat gezegd tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. België was samen met Nederland kandidaat om het WK in 2018 te organiseren. De kosten van de lobby en de voorbereidingen kostte de landen 9 miljoen euro (4,5 miljoen per land).

"Als fraude wordt bewezen, lijkt het mij evident dat we een schadevergoeding vragen'', zegt voorzitter François De Keersmaecker van de Belgische voetbalbond in de krant.

De Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters benadrukt dat fraude eerst moet worden vastgesteld. "Maar als het zo ver is, zullen wij zeker overleg plegen met de andere partners uit het bid om eventueel een gezamenlijke claim te leggen'', aldus Muyters.

De Nederlandse minister Edith Schippers (Sport) was eerder deze week minder stellig. Zij wacht met interesse de resultaten van de Zwitserse en Amerikaanse onderzoeken naar corruptie bij de FIFA af, antwoordde ze op vragen van de PVV.

"Mocht uit het onderzoek blijken dat het proces bij de gunning corrupt is geweest dan zal ik me beraden op te nemen stappen.''

Corruptie

Nederland en België streden samen met Rusland, Portugal/Spanje en Engeland om de organisatie van het WK van 2018. Bij een FIFA-bijeenkomst in december 2010 kregen de Russen de meeste stemmen, Nederland/België eindigde achter Portugal/Spanje als derde.

De Zwitserse justitie kondigde eind vorige maand aan dat het een onderzoek is gestart naar mogelijke corruptie van officials van de wereldvoetbalbond bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. 

De Zwitsers hebben ongeveer 9 terabyte aan data in beslag genomen. Er zijn 53 mogelijke gevallen van witwassen geconstateerd.