De Oranjevrouwen hebben op het WK in Canada stevige concurrentie in de strijd om de drie beschikbare tickets voor de Olympische Spelen.

Oranje heeft zich als doel gesteld om volgend jaar naar Rio de Janeiro te gaan en om dat te bereiken, moet de ploeg van bondscoach Roger Reijners bij de drie beste Europese landen eindigen op het WK.

Liefst zeven van de acht Europese WK-deelnemers hebben de achtste finales bereikt. Oranje treft daarin regerend wereldkampioen Japan.

Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid de Aziatische grootmacht moeten verslaan om in de race te blijven voor de Olympische Spelen. ''We weten niet hoeveel wedstrijden we moeten winnen om Rio te halen, dat hebben we altijd gezegd'', aldus Reijners. ''Dit is weer een heel belangrijk duel op weg naar ons doel.''

Twee wedstrijden in de achtste finales gaan tussen louter Europese landen: Duitsland-Zweden en Noorwegen-Engeland (beide in Ottawa). Nederland moet hopen dat Frankrijk (tegen Zuid-Korea in Montreal) en Zwitserland (tegen Canada in Vancouver) uitgeschakeld worden.

Ticket

De andere wedstrijden in de achtste finales zijn China-Kameroen, Verenigde Staten-Colombia (beide in Edmonton) en Brazilië-Australië (Moncton).

Als Oranje voor een stunt kan zorgen tegen Japan, speelt het in de kwartfinale op zaterdag 27 juni in Edmonton tegen Brazilië of Australië.

Als slechts twee Europese landen doorgaan en de rest wordt uitgeschakeld in de achtste finale, strijden die ploegen op een olympisch kwalificatietoernooi voor één ticket naar Rio de Janeiro.