Bondscoach Roger Reijners denkt dat de Oranjevrouwen voor een zware opgave staan om ten koste van Japan de kwartfinales van het WK te bereiken.

''Het is gewoon een topland'', zegt de bondscoach tegen de NOS over de tegenstander van de Nederland in de achtste finales.

Oranje kwalificeerde zich als een van de beste nummers drie uit de poulefase voor de achtste finales.

In de nacht van woensdag op donderdag werd bekend dat regerend wereldkampioen Japan in de knock-outfase de opponent is. ''We moeten vol aan de bak'', blikt Reijners vooruit.

Toch acht hij zijn ploeg niet kansloos. Japan won weliswaar alle drie de groepswedstrijden, maar niet bijzonder overtuigend. Het werd 1-0 tegen Zwitserland, 2-1 tegen Kameroen en 1-0 tegen Ecuador.

''Ze moesten alle zeilen bijzetten. Er is wel wat te halen. Ik denk dat we ons aardig goed voorbereid hebben en een goed beeld hebben van de tegenstander. Het is een voetballende ploeg met goed positiespel die dat ook lang kan volhouden'', analyseert Reijners.

Loodzwaar

Ook aanvoerster Mandy van den Berg benadrukt de kracht van de winnaar van de Azië Cup in 2014. "Japan is nog steeds absolute top. Het wordt lood- en loodzwaar.''

Homare Sawa geldt als het boegbeeld van de Japanse ploeg. De inmiddels 36-jarige aanvalster was vier jaar geleden de grote ster van het WK door met vijf doelpunten topscorer te worden van het toernooi en ook de Gouden Bal als beste speelster van het WK in ontvangst te nemen.

Sawa debuteerde al op 15-jarige leeftijd in de nationale ploeg. Ze luisterde haar debuut tegen de Filipijnen meteen op met vier doelpunten. Ruim tweehonderd interlands verder staat Sawa op 83 treffers, waarmee ze zowel recordinternational als topschutter aller tijden van Japan is.

Nederland reist voor het duel met Japan naar Vancouver en krijgt lang de tijd om uit te rusten. De wedstrijd in de achtste finales staat gepland in de nacht van dinsdag op woensdag.