Een Spaanse rechtbank heeft een klacht in behandeling genomen van een Braziliaanse investeringsmaatschappij over de transfer van Neymar van Santos naar Barcelona in 2013.

Het bedrijf (DIS) bezat 40 procent van de transferrechten toen de aanvaller nog bij zijn Braziliaanse club speelde. Door schimmige praktijken kreeg het financieringsfonds volgens eigen berekeningen uiteindelijk minder dan de helft van het bedrag waarop de firma feitelijk recht had.

Rechter Jose de la Mata Amaya heeft Bayern München, Chelsea, Manchester City en Real Madrid opgedragen om documentatie te leveren over hun pogingen om Neymar aan te trekken voordat de aanvaller in 2013 voor een overstap naar Camp Nou koos.

Het gaat om voorstellen die de vier Europese topclubs tussen 2009 en 2013 aan Neymar en zijn ouders hebben gedaan.

Belastingfraude

De complexe transfer verdween aanvankelijk voor 57,1 miljoen euro in de boeken, maar Barcelona moest later toegeven dat het officiële bedrag bijna 100 miljoen euro was.

De Spaanse club is in een eerdere rechtszaak over deze transfer beschuldigd van belastingfraude voor een bedrag van 13 miljoen euro. Voor ex-voorzitter Sandro Rosell - die aftrad vanwege de zaak-Neymar - en zijn opvolger Josep Maria Bartomeu dreigen zware celstraffen en torenhoge boetes wegens de malversaties.

Zij moeten zich in de nieuwe rechtszaak opnieuw verantwoorden, evenals Neymar zelf, diens vader en enkele bestuursleden van Santos.