Arturo Vidal blijft ondanks zijn auto-ongeluk in de nacht van dinsdag op woensdag bij de Chileense ploeg die in eigen land actief is op de Copa America.

De Chileense bondscoach Jorge Sampaoli heeft woensdag na overleg met bondsvoorzitter Sergio Jadue op een persconferentie gezegd dat hij Vidal niet uit zijn selectie zal verwijderen.

"Hij heeft een fout gemaakt die niet groot genoeg is voor ons om hem weg te sturen. Het belangrijkste nu is hoe het met Arturo gaat en om te begrijpen dat hij een zeer waardevolle speler voor ons is."

Volgens Sampaoli heeft Vidal zich altijd goed gedragen bij de Chileense ploeg. "Op dit soort momenten denk ik eraan hoeveel risico hij genomen heeft voor het nationale elftal door bij het WK van vorig jaar te spelen ondanks een knieblessure."

"Hij heeft ons zoveel gegeven. Het is makkelijker om hem weg te sturen, maar we moeten hem nu juist bij ons houden. Hij wist niet hoe hij met zijn vrije dag om moest gaan. Dat is iets wat we intern zullen oplossen."

Rijbewijs

Vidal reed 's nachts in een buitenwijk van hoofdstad Santiago zijn Ferrari in puin en werd daarna gearresteerd omdat hij te veel alcohol in zijn bloed had. Zijn promillage was ruim 1,2, waar het maximaal toegestane 0,8 is.

De 28-jarige speler van Juventus stond woensdag al voor de rechter. Die bepaalde dat de Chileense sterspeler zijn rijbewijs vier maanden kwijt is. Bovendien moet hij zich in afwachting van verder onderzoek gedurende een periode van 120 dagen elke maand melden bij de Chileense ambassade in Milaan.

Vidal ontloopt volgens Chileense media waarschijnlijk een celstraf. Hij bleef net als zijn vrouw, met wie hij op zijn vrije dag naar een casino zou zijn gegaan, ongedeerd bij het ongeluk.

"Zoals iedereen inmiddels weet heb ik met twee drankjes op een ongeluk gehad waarbij ik het leven van mijn vrouw en anderen in de waagschaal heb gesteld'', bekende Vidal, die tijdens zijn persverklaring vocht tegen de tranen en met een gebroken stem sprak.

"Het spijt me vreselijk. Ik schaam me diep. Ik kan alleen maar om vergeving vragen. Ik wil op het veld laten zien dat dit allemaal niet voor niets is gebeurd.''

Trefzeker

Vidal was in de eerste twee wedstrijden van Chili op de Copa America al drie keer trefzeker. In het eerste duel met Ecuador (2-0 winst) scoorde de middenvelder één keer, terwijl hij maandag tegen Mexico (3-3) twee keer het net vond.

Chili staat met vier punten eerste in groep A van het kampioenschap van Zuid-Amerika. De ploeg van Sampaoli speelt vrijdag zijn derde en laatste groepswedstrijd tegen nummer twee Bolivia. De nummer één en twee alsmede de twee beste nummers drie van de drie groepen plaatsen zich voor de kwartfinales.

Volgens Sampaoli zal de affaire rondom Vidal geen gevolgen hebben voor het spel van zijn ploeg. "Als we niet winnen van Bolivia, dan zal dat volgens de buitenwereld komen omdat het team niet goed functioneert. Maar niks van wat er de afgelopen twee dagen gebeurd is, zal een effect hebben op wat Chili op het veld zal laten zien."

Video: Vidal mag bij selectie blijven
Video: Vidal mag bij selectie blijven