In het Zwitserse corruptieonderzoek naar de wereldvoetbalbond FIFA zijn 53 mogelijke gevallen van witwassen geconstateerd. Dat heeft de Zwitserse aanklager Michael Lauber woensdag bekendgemaakt. 

De banken waar de verdachte transacties plaatsvonden hebben de incidenten zelf gemeld aan de autoriteiten. 

De Zwitsers hebben ongeveer 9 terabyte aan data in beslag genomen in verband met het onderzoek naar fraude bij de FIFA, dat staat gelijk aan zo'n 700 miljoen Word-documenten van een A4'tje. Desondanks vreest de Zwitserse openbaar aanklager dat er data verloren is gegaan.

Er ligt inmiddels een grote hoeveelheid aan bewijs bij de Zwitserse autoriteiten. Veel wilde Lauber daar woensdag niet over kwijt, maar hij gaf wel enkele voorbeelden over verdachte bankgegevens. 

"Ons onderzoeksteam heeft bewijs verzameld aangaande 104 bankrelaties. Let wel, elke bankrelatie vertegenwoordigt meerdere bankrekeningen. Deels in aanvulling op de 104 bankrelaties waarvan de autoriteiten al weten, hebben banken 53 verdachte bankrelaties gemeld via het anti-witwassysteem van Zwitserland."

Video: Rond 9 terabyte aan data in FIFA-onderzoek

Blatter

De Zwitsers onderzoeken mogelijke corruptie van officials van de wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. 

Dat onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek naar een omkoopschandaal rond de FIFA. Daarom wordt de vergaarde informatie ook niet automatisch met de FBI gedeeld, zei aanklager Lauber.

De Zwitsers zijn inmiddels begonnen met het verhoren van tien mensen voor informatie. Lauber sluit niet uit dat ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt gehoord. 

Ook wordt de vergaarde data doorgespit. "Ons onderzoek is complex en substantieel. Gebaseerd op de analyse van de data zullen we onze prioriteiten stellen in het onderzoek. De voetbalwereld moet geduld hebben."