Sepp Blatter speelt volgens zijn voormalige adviseur Klaus Stöhlker met de gedachte om zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Stöhlker bevestigt daarmee een bericht in de Schweiz am Sonntag dat de Zwitser van gedachten is veranderd sinds hij op 2 juni zijn aftreden bekendmaakte.

Aziatische en Afrikaanse voetbalbonden zouden Blatter (79) in de afgelopen weken met klem hebben verzocht om zijn beslissing te heroverwegen.

"Zolang er geen geschikte kandidaat is, houdt Blatter de mogelijkheid open om zich opnieuw te kandideren", vertelt Stöhlker aan het Britse Sky.

"Momenteel is zo'n persoon er nog niet. Er heeft zich nog niemand aangediend met zijn vaardigheden, talenkennis, netwerk en voetbalkennis."

Groei

Stöhlker, tijdens de afgelopen campagne nog adviseur van Blatter, denkt dat de Zwitser veel heeft betekend voor het voetbal.

"Hij heeft een groot aandeel gehad in de groei van FIFA. Ik denk niet dat hij er een probleem mee heeft om terug te treden als er echt iemand komt met veel kwaliteiten, iemand die rekening houdt met alle belangen van de confederaties."

De FIFA verwijst in een reactie op het bericht naar de speech die Blatter gaf bij het bekendmaken van zijn aftreden. "Het mandaat van Stöhlker liep op 31 mei af."

Ontkenning

Namens de Afrikaanse landen ontkende Kalusha Bwalya dat er een beroep is gedaan op Blatter om zijn werkzaamheden bij de FIFA te continueren.

"Ik heb hier niets van gehoord. Wij vinden het beter om even af te wachten wat er allemaal gebeurt. Voor zover ik weet, is iedereen voor duidelijkheid", aldus Bwalya, die lid is van het uitvoerend comité van de Afrikaanse confederatie CAF.

Blatter kon tijdens de vijf voorzittersverkiezingen die hij sinds 1998 betwistte altijd rekenen op de steun van Afrikaanse landen.

Congres 

De wereldvoetbalbond maakte vorige week bekend dat het uitvoerend comité van de FIFA op 20 juli overleg voert wanneer het buitengewone congres plaatsvindt waarop de nieuwe voorzitter wordt gekozen.

Normaal gesproken vindt dit congres tussen december 2015 en februari 2016 plaats. Tot nu toe is oud-topvoetballer Zico de enige die zijn kandidatuur heeft aangekondigd.

Prins Ali bin Al-Hussein, die op 29 mei de verkiezingen van Blatter verloor, heeft aangekondigd dat hij altijd beschikbaar is voor organisaties die willen veranderen. Bij de bookmakers gooit UEFA-voorzitter Michel Platini hoge ogen.

Tijdens de toespraak waarin hij bekendmaakte na het buitengewone congres te vertrekken meldde Blatter dat hij niet het gevoel heeft dat de hele voetbalwereld hem steunt.

Rond de arrestaties van verschillende FIFA-officials eind mei bereikte de kritiek op de wereldvoetbalbond en Blatter een hoogtepunt. Volgens de FBI zijn praktijken als corruptie en witwassen al sinds het begin van de jaren negentig aan de orde van de dag bij de FIFA.